dah lama tak guna yeast.. belambak pulak tu!
nak buat roti, sgt banyak bitamin M tu..
taktaulah kenapa?
nak tunggu ada breadmaker dulu kot?
mengada-ngada sungguh! :p
macam roti kan? tapi tak perlu tunggu doh naik & lepuk2.. terus masuk oven je.. |
kek ni lebih kepada tekstur & rasa roti sebenarnya
sebab guna yeast, instead of baking powder sbg agen penaik
oh ya.. lagi satu sebab kenapa resepi ni jadi pilihan
its eggless! no lah.. am not a vegan.. cuma stok telur dah habis :pbahagian atas roti |
sumber: buku cake keeper cakes by lauren chattman
katanya resepi ni asal dari peket yeast Fleischmann
bahan2:
- 3/4cwn susu
- 4sdb butter tak bergaram, dibahagi dua
- 1 1/2sdb yeast
- 1 3/4cwn tepung
- 1/2sdk garam
- 1/4cwn gula castor
- 1sdk serbuk cinnamon
- 3/4cwn gula perang
- 1/3cwn dark corn syrup <-- saya guna golden syrup
- 3/4cwn kacang pecan, dicincang <-- saya guna walnut
- gris loyang 4segi bersaiz 8inci dan tabur tepung (tak perlu panaskan oven!).
- panaskan susu bersama 2sdb butter hingga butter cair (tak perlu sampai mendidih - cukup sehingga susu panas2 suam).
- masukkan kedalam mixer dan masukkan yeast, tepung dan garam. pukul pada kelajuan sederhana sehingga doh melekit2.
- masukkan doh kedalam loyang.
- satukan gula castor dengan serbuk cinnamon. tabur atas adunan doh tadi.
- cairkan baki 2sdb butter. masukkan corn syrup dan brown sugar kedalam butter cair. gaul sebati dan tuang keatas adunan. tabur kacang yang dicincang.
- masukkan loyang kedalam oven yang sejuk dan putar ke suhu 175C. bakar selama 25-30minit.
- biar sejuk seketika dan hidang suam2...
i loike! great as breakfast & tea
makan sikit pun dah boleh kenyang :)
2 comments:
I like this kind of bread as well. Nampak sgt yummy but easy to make :-).
hi kak LG! thanks for stopping by :)
tis so quick & easy to make.. itu yg saya buat tu. kalau kena tunggu doh naik turun lepuk2, memang saya tak buat :p
Post a Comment