Thursday, March 31, 2011

nigella's apple and date cake

siang tadi kak shidah bagi rasa kek ni..
sangat sedaps! delisioso!
balik rumah tgk cik abe ada beli apple
kurma medjoul yg beli masa cut down price di cold storage ada sikit lagi
bila dibuang biji dan dipotong kecil, 9biji dapat 1cawan!
apalagi.. terus jalankan operasi memproses kek ni..
dgn niat utk adik ipar yg sedang menunggu hari nun di kb..

masa tengah rendam kurma & apple.. terasa macam deja vu..
apsal rasa mcm pernah buat benda ni sblm ni? atau pernah mimpikah??
sampai dah nak lelap mata.. aih.. tak boleh jadi nih.. sgt mengganggu emosi!
terus bukak laptop.. belek blog sendiri..
maka terjawablah punca kegawatan perasaan sendiri
memang pernah buat sebelum ni cuma namanya lain!
dan kali ni pulak buat tanpa topping.. sah2 rupanya lain..

takpalah.. tempek jugak resepi disini.. sebab ada jugak kelainannya..
resepi kali ni takdak baking powder & garam dan telur cuma 1biji
lagi satu.. yg ni guna butter instead of vege.oil

sumber: nigella via dairimama
bahan2:
  • 2biji apple hijau - buang kulit dan potong dadu
  • 1cwn kurma - buang biji dan potong dadu
  • 1sdk baking soda
  • 1cwn air panas mendidih 
  • 125g butter (kalau guna unsalted butter sila tambah secubit dua garam)
  • 1cwn gula <-- saya ikut nasihat k.shidah, kurangkan ke 3/4cwn
  • 1biji telur
  • 1sdk esen vanilla
  • 1 1/2cwn tepung, diayak
tatacara:
  1. panaskan oven 180C dan gris loyang springform 9inci (saya guna loaf pan kecil + silicon mould)
  2. masukkan apple, kurma dan baking soda kedalam mangkuk. tuang air panas mendidih dan biar sejuk pada suhu bilik.
  3. pukul butter dan gula hingga gebu. masukkan telur dan esen vanilla.
  4. ayak tepung dan masukkan tepung secara selang seli dengan adunan buah2 tadi kedalam mixer (butter+gula).
  5. tuang kedalam loyang dan bakar selama 40-45minit. 

three's a company?

4 comments:

zarin said...

kesamaan dgn shidah ye!
eh, mana awak menghilang lama?

mrs plain-june said...

hehe.. kesamaan yang disengajakan.. kak shidah bg rasa.. tgk bahan semua ada.. terus buat utk pass kat adik ipar. 2mggu menghilangkan diri ke tanah haramain ;)

Sizuka said...

ju, lawanya kek u! jeles i :D

mrs plain-june said...

oho.. itu guna silicone pan yg mengecewakan saya.. i hv a type yg tak payah grease+flour, present dr adik from paris. yg ni beli locally (but they confirmed its imported) kena grease+flour dgn sgt dahsyat baru tak melekat. :(

Related Posts with Thumbnails