Wednesday, June 27, 2012

kek pandan syawal di bulan syaaban

bismillahirrahmanirraheem..
assalamu'alaikum wrt wbt

kebiasaannya di awal pagi sebelum masuk opis saya..
saya akan lepak di dean's opis, di tempat kakpah..
sembang2.. belek2 majalah.. kunyah2..
pagi khamis yg lalu saya membelek majalah keluarga julai 2012
kulit luarnya gambar mawi & family
sampai di bahagian resepi, ternampak resepi kek pandan syawal
kakpah kata: nanti buatkan kek ni utk kakpah.
beres! tunggu saya beli santan kat pasar tani okeh!
tak payah tunggu syawal.. di bulan syaaban pun kita boleh buat :)
so, saya salin resepi atas kertas yg terselit dalam henbeg.
semalam bila nak buat.. sedikit konpius.. eh.. takdak butter! takdak minyak!
sambil berdoa.. saya bertawakkal 'ala Allah semata2..
alhamdulillah.. jadik molek ja :)
pagi tadi belek resepi sekali lagi.. snap teruslah!
ya. konfem apa yg saya salin tu betul..




kek ni rasanya sangat klasik!
macam bahulu yang sangat sangat lembut!
sudah tentu anak dara saya yg suka kek klasik suka :)

resepi dibawah ni ya..


bahan2:
  • 1cwn santan
  • 2 1/2 tepung gandum
  • 2 sdt baking powder
  • 1 1/4cwn gula <-- saya guna 1cwn shj
  • 4 butir telur
  • sedikit perisa pandan serta pewarna hijau <-- saya letak perisa sahaja.
tatacara:
  1. gris loyang dan alas dengan kertas baking. (saya rasa loyang 10inci sesuai dgn adunan ni. saya guna loyang 8inci 4segi + 4 ketul loyang 4segi kecik2) 
  2. ayak tepung bersama baking powder. (saya tambah secubit garam)
  3. satukan santan dan perisa pandan serta pewarna hijau.
  4. pukul gula + telur hingga kembang (sampai warna cream dan gebu)
  5. masukkan tepung dan santan secara berselang seli. cukup sekadar kaupbalikkan hingga sebati. (saya guna mixer pada kelajuan paling perlahan)
  6. tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama 25minit atau sehingga kek masak. 


4 comments:

Rima said...

Kek klasik sungguh menawan apatah lagi no oil or butter needed .. ty for sharing June!

CS said...

assalam June
The cake looks nice nak2 the expert yg bakenya, tak gitu?

I think the cake gets its moisture from the santan tapi kalau guna santan kotak, ada keluar 'minyak' tak? I wonder...

Anie said...

Plain-June,

Waahh anything perisa pandan mmg me like ;) Like yg ni beribu2 lemon kali sbb takde minyak and butter....bestnya.

mrs plain-june said...

sis rima, tq for dropping by :)

kak cs.. apakata akak terai guna santan kotak? hehe.. tp saya pasti keharumannya x seperti santan asli.. kan?

anie, dalam kek ni xdek lemon pun. hehe..

Related Posts with Thumbnails