Saturday, October 1, 2011

crazy cake aka wacky cake

planning asal nak ke ceramah ustaz azhar idrus
tapi tak jadi sebab sepupu cik abe datang ziarah
saudara datang dari jauh, wajib kita ra'i
lagipula, tetamu datang bawa rahmat, insyaallah..

sabda rasulullah s.a.w:
"Apabila masuk tetamu pada satu keluarga (rumah), maka dimurahkan Allah rezeki keluarga itu, dan apabila tetamu itu keluar, maka Allah mengampuni dosa-dosa keluarga itu." [HR. Dailami dan Anas]

ameen.. ameen Ya Rabbal 'Alameen..

masalah saya yang tak pandai memasak cuma satu
GABRA! nak masak apa ni? nak jamu apa ni? AIYAIYAI..
masa dah sangat suntuk!
saya belek2 resepi.. hah! jumpa resepi kek ni..
sangat simple! no butter (ganti dgn minyak) & no eggs!
and yet it looks so moist!
saya godek2 kejap, dlm 15minit dah masuk oven.. very the easy!




sumber: bakeforhappykids
  • 1 1/2 cup (225g) plain flour
  • 1 tsp bicarbonate of soda (replaced with baking powder)
  • 1/2 cup (50g) cocoa
  • 1 cup (220g) caster sugar
  • 100ml rice bran oil <-- i replaced with minyak jagung
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1 tbsp white wine vinegar (replaced with basic white vinegar)
  • 1cup water
  • 150g strawberries, hulled, halved, to serve (we didn’t eat the cake with this)
  • pure icing sugar, to dust (we didn’t do this)
  1. Preheat oven to 160°C or 140°C fan forced. Grease and line base of a 20cm springform pan. (saya guna 2 loyang bersaiz 6inci)
  2. Sift together flour, bicarbonate of soda (baking powder), cocoa and a pinch of salt into a large bowl. Stir in caster sugar.
  3. Whisk oil, vanilla, vinegar and 1 cup of water in a jug. Pour into dry ingredients and mix until combined. Pour into prepared pan. Bake for 30 min, until a skewer inserted into center comes out clean. Cool in pan for 15 min, then transfer to a wire rack to cool completely.
  4. Top cake with strawberry and dust with icing sugar (we didn’t do this). Cut into wedges and serve.
nota:
saya frost kek dengan sakibaki chocolate frosting yang terjumpa dalam petisejuk.

verdict:
its very moist tapi tak lemak atau muak but then tak rasa macam kek coklat yg stended.
bila saya campur dalam kuah kastad istimewa.. hmm.. sedap jugak ;)
btw, saya cuma jamu kek ni, chicken & pasta bake dan kuah kastad istimewa+fresh fruits.

2 comments:

T said...

Crazy Cake sedap the next day. I pernah buat, bila try lepas bakar, macam nak buang jer. Tapi sayang, ingat nak buat cake balls. Tapi the next day, rasa dia jadi sedap la pulak. It was moist despite takde susu or telur. Makan dengan plain frosting.

mrs plain-june said...

Ohoo.. Itu macam ka? Thanks for the info. Ada lg 2 slices.. Boleh nk try japgi :)

Related Posts with Thumbnails