Tuesday, October 18, 2011

crostata

crostata is a sweet tart from italy
tapi resepi nigella yg saya buat ni..
is nothing like a tart
more like a bread.. a cakey bread
dah jam 7am baru nak godek2 dapur..
memang tak sempat nak ber-tat2
makanya, resepi ini jadi pilihan..


tangkap leleh....

sumber: how to be a domestic goddess by nigella
bahan2:
  • 75g butter, suhu bilik
  • 150g gula castor <-- saya kurangkan ke 120g
  • 2biji telur
  • 200g tepung
  • 1sdk baking powder
  • 300g jem stoberi atau apa2 jem. lebih enak kalau homemade
tatacara:
  1. panaskan oven ke 180C dan gris loyang springform atau loyang tart dan lapik dengan kertas pada dasarnya.
  2. pukul butter dan gula hingga sebati.
  3. masukkan telur satu demi satu dan pukul hingga sebati.
  4. ayak tepung + baking powder dan gaulkan kedalam adunan butter+gula+telur hingga sebati.
  5. ratakan adunan pada loyang dan biarkan dibahagian hujung agak tinggi (buat macam kolam) lebihkurang dalam 2cm.
  6. ratakan jem dalam bahagian tengah adunan.
  7. bakar selama 30-40minit.

crusty & crunchy top paired with sweet jem filling..

verdict:
nak kata sedap.. takdela marvelous sangat..
tapi utk resepi yg tak sampai sejam siap.. kira okela..
dan sangat mengenyangkan bila di buat as breakfast &tea

saya ada jumpa resepi crostata de marmelatta (jam crostata) disini..
nampak sungguh enak!

No comments:

Related Posts with Thumbnails