tapi resepi nigella yg saya buat ni..
is nothing like a tart
more like a bread.. a cakey bread
dah jam 7am baru nak godek2 dapur..
memang tak sempat nak ber-tat2
makanya, resepi ini jadi pilihan..
tangkap leleh.... |
sumber: how to be a domestic goddess by nigella
bahan2:
- 75g butter, suhu bilik
- 150g gula castor <-- saya kurangkan ke 120g
- 2biji telur
- 200g tepung
- 1sdk baking powder
- 300g jem stoberi atau apa2 jem. lebih enak kalau homemade
- panaskan oven ke 180C dan gris loyang springform atau loyang tart dan lapik dengan kertas pada dasarnya.
- pukul butter dan gula hingga sebati.
- masukkan telur satu demi satu dan pukul hingga sebati.
- ayak tepung + baking powder dan gaulkan kedalam adunan butter+gula+telur hingga sebati.
- ratakan adunan pada loyang dan biarkan dibahagian hujung agak tinggi (buat macam kolam) lebihkurang dalam 2cm.
- ratakan jem dalam bahagian tengah adunan.
- bakar selama 30-40minit.
crusty & crunchy top paired with sweet jem filling.. |
verdict:
nak kata sedap.. takdela marvelous sangat..
tapi utk resepi yg tak sampai sejam siap.. kira okela..
dan sangat mengenyangkan bila di buat as breakfast &tea
saya ada jumpa resepi crostata de marmelatta (jam crostata) disini..
nampak sungguh enak!
No comments:
Post a Comment