dalam kepala dah set nak baking
tapi masa begitu mencemburui saya
ada saja aral yang melintang
maka.. sudah 2mlm saya tidur x nyenyak..
semalam saya lepas gian!
rolled oat dlm peti sebenarnya dah pass due date
tapi nk guna jugak.. sebab saya yakin.. ia masih elok!
(keyakinan itu hanya berdasarkan katahati saja :p)
saya cedok resepi dr AZ Cookbook
peralatan: mixer, mangkuk, senduk kayu/ spatula, sudu bulat/ scoop aiskrim
tahap: sederhana
masa: penyediaan - 30min, bakar - 30min
*masa penyediaan bergantung kpd kepakaran chef.. saya sgt2 amatur!
bahan2:
- 1 1/2cwn tepung <-- saya guna 1cwn tepung gandum & 1/2cwn tepung wholemeal
- 1tsp baking powder
- 1tsp serbuk kulit kayu manis
- 1/4tsp garam <-- saya kurangkan ke secubitan
- 1/2cwn (4oz) butter
- 1cwn gula perang
- 1/2cwn gula castor
- 2biji telur
- 1tsp vanilla
- 1 1/2cwn rolled oats (oat yg gemuk2, bukan quaker oat sedia dimakan tu..)
- 2cwn kismis
tatacara:
- ayak bahan2 kering dalam mangkuk besar: tepung, baking powder, serbuk kayu manis & garam.
- pukul butter & gula sampai kembang. masukkan telur satu per satu. masukkan vanilla
- masukkan bahan2 kering dan pukul sebati.
- masukkan rolled oats & kismis & gaul sebati.
- skup keatas dulang pembakar dengan sudu bulat atau skup aiskrim. (saya guna sudu kecik)
- bakar selama 20minit (saya bakar xtra 10min = 30min sbb saya suka yg crunchy)
verdict:
saya baru bakar separuh.. wah! laku!!
bukan anak2 yg makan.. tp saya & opismate saya ;)
rasanya sangat chewy.. & crunchy at the same time
rasa mcm makan granola bar pun ada
very addictive!
No comments:
Post a Comment