Monday, May 16, 2011

clove-scented chocolate and apricot loaf cake

i plan to bring this loaf cake for my officemates
i made it yesterday (saturday).. and by now dah tinggal separuh!
mula2 rasa mcm tak best pun.. a bit dry and not too chocolatey
tapi bila makan the next day.. it tasted better! in fact, tak cukup sepotong!
mak suruh buat kek ni utk bawak balik kampung nanti..




sumber: cake keepers cake
bahan2:
  • 1cwn apricot kering, dipotong halus
  • 1cwn + 1sdb tepung
  • 1/2cwn serbuk koko
  • 1 1/2sdk baking powder
  • 1/4sdk garam
  • 1/2sdk serbuk cinnamon
  • 1/8sdk serbuk cengkih <-- saya letak 1/4sdk
  • 1/2cwn unsalted butter, dilembutkan suhu bilik
  • 1 1/2cwn gula <-- reduce 2sdb
  • 3biji telur
  • 1sdk vanilla
  • 1/2cwn susu
tatacara:
  1. panaskan oven 160C dan gris & tepungkan loaf pan.
  2. satukan hirisan apricot dgn 1tbs tepung. sebatikan baki tepung (1cwn) bersama bahan2 kering yang lain - serbuk koko, garam, bp, cinnamon dan cengkih. ketepikan dulu.
  3. pukul butter dan gula hingga kembang dan gebu, dalam 3minit. masukkan telur satu demi satu. masukkan vanilla.
  4. masukkan tepung dan susu secara selang seli: tepung - susu - tepung - susu - tepung. akhir sekali, kaupbalikkan apricot kedalam adunan.
  5. tuang adunan kedalam loaf pan dan bakar selama 1jam 10minit. biarkan kek sejuk dalam loyang selama 5minit baru dipotong dan dihidangkan.
  6. kek boleh tahan pada suhu bilik sehingga 3hari.
verdict:
cengkih tu tak rasa langsung walaupun dah letak lebih.. cinnamon pun tak rasa tp rasa mmg rasa lain drpd makan chocolate cake biasa.. but overall.. i cannot stop muncing especially one day after i left at room temperature. makin muncet la weiii!!!!!!!

No comments:

Related Posts with Thumbnails