Wednesday, May 18, 2011

southwest cornbread

i dream of making this cornbread last nite
niat asal nk buat malamnya but am dead tired.. i need my rest.
so, this morning after sending kids off at the door i hit the kitchen
and the rest is history :)

source: baking artisan pastries & bread
bahan2:
  • 15strips bacon (optional) <-- i skipped it. tak pernah beli pun!
  • 1 1/4cwn all purpose atau bread flour (156g) <-- saya guna half half
  • 1sdk baking powder
  • 1/4cwn gula
  • 1/4sdk garam
  • 3/4cwn cornmeal
  • 2biji telur
  • 1/4cwn minyak sayur
  • 1/2cwn susu 
  • 3sdb maple syrup atau madu <-- saya guna madu
  • 1/2cwn jagung frozen
  • 1cwn grated cheddar cheese
tatacara:
  1. panaskan oven 180C. gris dan tepungkan loyang bulat 9inci atau muffins pan (saya guna loyang muffin & lapik papercup).
  2. ayak tepung bersama baking powder, gula, garam dan cornmeal. ketepikan dulu.
  3. dalam mangkuk besar, pukul bersama telur, minyak, susu dan madu.
  4. masukkan bahan kering kedalam adunan telur dan gaul hingga betul2 sebati.
  5. kaupbalikkan jagung frozen dan cheese (dan bacon yg dah di masak - kalau guna).
  6. tuang adunan kedalam loyang dan hias dengan cheese atau jagung atau roasted bell-peppers.
  7. bakar selama 20-25minit atau sehingga kepereangan di bahagian atas.
tis is my sunshine. hehe..

verdict:
am falling in love with this cornbread!!
its not sweet but not the savory type also..(sebab tak letak bacon) 
sedang-sedang enak rasanya.. me likey! makan 3ketul skali hadap.
next time nk try buat dlm 9inch pan. if only i have skillet yg boleh masuk oven.. cool!
some is sprinkled with mozarella, some with parmesan.. and some with bell peppers.
ambo make belake :D

 

3 comments:

Sizuka said...

Ju, sedapnya!! cornmeal tu u beli kat cold storage ke? I tengah bake pineapple upside down cake :D

Mak Qis said...

june..mcmana rupa corn bread neh..ada pic dak?

mrs plain-june said...

k.shidah.. yup. beli kat cold storage. kat cs the mall rm5.90. ada member cakap kat bwy dalam rm3 atau rm4 camtu.

mak qis.. baru je sempat tepek gambar. nampak macam muffin sbb guna muffins cup tp texture lain.. a grainy.. dan tak mcm kek pun.. aish.. sorila.. tak pandai sungguh bab describe ni :(

Related Posts with Thumbnails