Monday, June 13, 2011

Best Cocoa Brownies (adapted from Alice Medrich's Bittersweet)

dah lama tak buat brownies..
bila jumpa resepi ni..
teringin pulak nak rasa
cara nak buat pun senang
sekejap ja godek2 dah zass masuk oven :)




sumber: needmorenoms
bahan2:
  • 140g unsalted butter
  • 250g gula <-- saya letak 180g
  • 72g serbuk koko
  • 1/4sdk garam
  • 1/2sdk vanilla extract
  • 2biji telur, sejuk
  • 70g tepung
tatacara:
  1. panaskan oven 165C. gris dan lapik loyang 8x8inci dengan aluminium foil/parchment paper, biar terlebih dibahagian kiri dan kanan supaya senang nak angkat.
  2. satukan butter, gula, serbuk koko dan garam dalam mangkuk besi dan double boil hingga butter cair. bila butter dah cair, asingkan dari air panas dan biar sejuk seketika.
  3. masukkan vanilla dan telur. gaul sehingga betul2 sebati.
  4. masukkan tepung dan gaul sebati sehingga tidak kelihatan walau setitik tepung.
  5. tuang adunan dalam loyang dan bakar selama 20-25minit.
  6. biar sejuk dalam 10minit baru angkat foil/ paper drp loyang. potong menggunakan pisau bergerigi, bila dah betul2 sejuk.
verdict:
sangat2 moist, chewy dan fudgy!
you never know it does not have a choc bar init!
am glad i reduced the sugar.. itupun masih manis..
guanelah kalau guna 250g gula? manis melompat2 agaknya??

5 comments:

izahdaut said...

sedap yee.. simpan resepi.. mekasihh

Sizuka said...

Ju,

I'm not a brownies person nor a muffin person. and i wonder why. something must be wrong with me. maybe sebab the dry texture kot. tapikan, anak2 i and hubby i pun sama, tak makan brownies and muffins. i tengok je la yg u buat ni nampaknya.. huhuhu

mrs plain-june said...

izah, sama2 :)

k.shidah, hehe.. nothing wrong la kak.. memasing ada preferences.. normally a chocoholic (mcm saya!) mmg suka sgt brownies. but muffins.. i dunno.. saya dulu kek tak brp minat, muffin pun tak suka.. until i made my own :p

zarin said...

i ni nak cari resepi baklava tp dh sangkut kat brownies ni plak..
i pun dulu tk suka muffin n brownies until i made my own one then i dah suka lah...hihi makan yg sendiri bake macam masuk bakul angkat sendiri plak ye hihi

mrs plain-june said...

haha zarin.. hi-5! ;)

Related Posts with Thumbnails