Thursday, June 23, 2011

boiled fruit cake

dari raya tahun lepas lagi plan nak buat kek buah ni
sampai dah nak puasa tahun ni baru terlaksana
tiap kali nak buat rasa macam tak sesuai
sebab rasa macam kek buah ni sedap dimakan time raya

semalam buat dengan niat nak bagi kat cikchibi
yg sedang menjaga anaknya dihospital.. mana tau kek ni boleh menceriakannya
simpati sungguh pada cikchibi.. suaminya pun dihospital jugak
suaminya kena demam denggi.. manakala anaknya suspected pneumonia
anak sulong dan baby syifa terpaksa ditinggalkan di rumah pengasuh..
semoga Allah tabahkan hatinya dan beri kekuatan padanya utk menempuh dugaan ini..



sumber: joyofbaking
bahan2:
  • 1cwn gula perang <-- saya kurangkan ke 3/4cwn
  • 1cwn air panas
  • 1/4cwn (56g) unsalted butter
  • 1sdk serbuk cinnamon
  • 1/2sdk serbuk bunga cengkih
  • 1sdk serbuk halia
  • 2cwn seedless raisins
  • 2biji telur, dipukul sedikit
  • 1 1/2cwn tepung
  • 1sdk baking soda
  • 1sdk vanilla
  • 1cwn candied and chopped mixed peel (saya letak buah2 kering yg buat kek buah tu..)
tatacara:
  1. panaskan oven 175C dan gris dan tepungkan loyang 9x5inci.
  2. masukkan bahan2 dari gla perang sehingga raisins kedalam periuk sederhana besar. didihkan bahan2 tersebut selama 5minit. tutup api dan biarkan sejuk seketika.
  3. masukkan baki bahan2 lain dari telur hingga buah2 kering dan gaul sebati.
  4. tuang kedalam loyang dan bakar selama 45-60minit. 
  5. Cover and store, if possible, for a few days before serving. This fruit cake can be frozen. <-- ayat dlm joyofbaking.com

bakar dlm toolbox! :p

nota:
saya rasa kek buah ni paling senang untuk dibuat! :)

    4 comments:

    Sidratul Muntaha said...

    semalam nak iktu tpi tgh training choir.
    bila akak nak gi tgk lagi?!
    huhuhu...

    Sizuka said...

    Ju,

    Kesiannya ur friend. berat dugaan yang Allah bagi kat dia. hope she'll be happy to receive the kek from u as I always did (hint utk terima kek dari u lagi.. hahaha)

    mrs plain-june said...

    ayu, akak ingat nk pergi pagi ni.. nk mintak keluar jap dr bos.

    kak shidah!!! kusungguh malu padamu!!!! huhuhu...

    cikchibi said...

    uhuhu... cikchibi suka cake nih. manis sikit tapinya.... dan membuatkan cikchibi happy.. ;)... makan sorang2x, tak share ngan nurse pon. hahahahahha!

    Related Posts with Thumbnails