Friday, June 3, 2011

raisins tea cake

terasa kurang bersemangat utk bake lately..
petang tadi member tanya nk bawak apa utk meeting esok?
i told her.. taknak bawak apa2 boleh tak?
anyhow, i do have some few recipes in the list to try out
tapi disebabkan kurang bersemangat.. resepi2 tu dipandang sepi..
rasa macam orang hilang chenta! kenapa ya?

lepas dinner belek2 kejap buku cakes, bakes yg ada
hmm.. terasa nak cuba buat tea cake ni pulak..
kebetulan raisins yg dah berjaman lama dibeli masih suci murni
tapinya.. stok bahan2 mentah pulak kekurangan :(
baking powder tak cukup
brown sugar tak cukup
tepung pun sipi2 ja cukupnya
well.. i just make do with whats left..



sumber: cake keeper cakes
bahan2:
  • 3/4cwn air panas mendidih
  • 1 uncang english breakfast tea
  • 2cwn golden raisins
  • 2cwn tepung
  • 1/2cwn light brown sugar <-- terpaksa dicampur dgn castor sbb tak cukup
  • 1sdk baking powder <-- ada 3/4sdk ja :(
  • 1/4sdk baking soda
  • 1/4sdk garam <-- letak secubit sebab guna butter bergaram
  • 4sdb (60g) unsalted butter, suhu bilik <-- saya guna butter bergaram
  • 1 1/2sdb caraway seeds (optional) <-- jintan maniskah ini? saya letak 1/2sdk serbuk cengkih
  • 2/3cwn buttermilk <-- 1/2sdb cuka + 2/3cwn susu
  • 1biji telur dipukul sedikit
tatacara:
  1. rendam raisins dalam air panas + teh. tutup bekas dan biar raisins kembang dalam 30minit. selepas kembang, tapis buang air teh.
  2. panaskan oven 175C. gris dan tepungkan loaf pan 9x5inci.
  3. satukan semua bahan2 kering dalam mixer: tepung, brown sugar, baking powder, baking soda dan garam. masukkan butter dan mix sehingga jadi macam breadcrumbs.
  4. masukkan raisins, caraway seeds, buttermilk dan telur dan gaul sebati.
  5. tuang kedalam loaf pan dan bakar selama 1jam.
verdict:
tekstur kek ni agak keras.
its almost scones-like!
i think its due to insufficient amount of baking powder.
bila makan gitu je sedap la jugak.. sebab raisins sgt banyak!
tp lebih nyaman bila dimakan bersama butter ;)

No comments:

Related Posts with Thumbnails