Sunday, January 8, 2012

cherry clafoutis

bismillahirrahmaanirraheem..
assalamu'alaikum wrm wbt,


walaupun dah kahwin lebih 10tahun
kita tidak boleh mengetahui apa yg ada dalam kepala suami
seringkali kita membuat andaian..
adakalanya andaian itu benar, adakalanya tidak..
adakah itu bermakna kita tidak memahami suami sendiri?
rasanya tidak..
manusia memang susah meneka apa yg manusia lain fikirkan
melainkan mereka melontarkan buah fikiran mereka
hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui segala sesuatu..
"Sesungguhnya Allah mengetahui segala rahsia di langit dan di bumi; sesungguhnya Dia mengetahui akan segala (isi hati) yang terkandung di dalam dada." [Faatir:38]
itulah yang berlaku kepada buah cherry yang dah seminggu dalam peti
saya andaikan cik abe nak makan..
dan dia andaikan saya nak "kek"kan..
semasa di kedai MBG semalam.. saya ternampak cherry
mak datuk!! mahalnya cherry ni!!! patutlah harganya dikoyak buang
(cik abe taknak saya membebel sbb beli barang mahal :p)
terus teringat cherry kat rumah.. dan terus tanyakan cik abe..
dah konfem dia taknak makan.. esoknya saya terus korbankan

hajat hati nak cuba bill's cherry tart
tapi masa yg ada tak mengizinkan..
cuma sempat buat clafoutis ja..

look ma. no sugar! :D

cherry clafoutis
sumber: tartelette
  • 1 to 1 1/2 cups cherries, pitted
  • 4 eggs
  • 1/3 cup honey
  • 1/2 cup whole milk
  • 1/2 cup heavy cream
  • 1/4 cup gluten free flour of your choice <-- saya guna gandum je
  • powdered sugar (optional)
  1. Preheat the oven to 350F and position a rack in the middle. Place all the cherries in a 8-inch round pie tin slightly coated with some melted butter (or cooking spray if you wish).
  2. In a large bowl, whisk together the eggs and honey until well combined. Add the milk, cream and flour and whisk until smooth. Slowly pour over the cherries, trying not to disturb them too much so to speak. Bake for 30-40 minutes until golden brown.
  3. Serve at room temperature with some powdered sugar dusted on top if desired.

No comments:

Related Posts with Thumbnails