Sunday, July 18, 2010

steam moist chocolate cake



baru saja berhajat utk mengurangkan pembuatan cake
tapi sebab nak cuba food steamer yg baru dapat..
buat kek jugakla.. sbb nak buat lompang atau talam
bahan2 tak pernah ada dalam simpanan..

dari semalam mencari resepi
akhirnya settled dgn resepi dari blog aunty yochana
orang seberang sinun ~ kota singa



resepi yang saya tulis dibawah ni ada separuh drp resepi asal
dan loyang yg saya guna ialah 9inci..
hasilnya.. kek agak pendek.
rasanya lebih molek kalau guna 8inci

bahan2:
  • 187g butter/ minyak jagung (saya guna minyak)
  • 1cwn gula castor
  • 1/2tin (200ml) susu cair
  • 1/2sdk esen vanilla
  • 2biji telur, dipukul sedikit
  • 1cwn tepung
  • 1/2cwn serbuk koko
  • 1/2sdk baking powder
  • 1/2sdk baking soda

tatacara:

  1. panaskan steamer. gris loyang dengan butter
  2. dalam mangkuk sedang, gaulkan minyak, gula, susu cair, telur dan vanilla. kalau guna butter, panaskan butter, gula dan susu hingga gula hancur dan butter cair. tutup api dan masukkan telur. gaul.
  3. ayak bahan2 kering: tepung, serbuk koko, bp & bs kedalam mangkuk besar. gaul sebati.
  4. masukkan bahan basah kedalam mangkuk kering dan gaul sebati.
  5. tuang adunan kedalam loyang dan steam selama 45minit.
  6. penutup steamer perlu dialas dgn kain atau aluminium foil utk mengelakkan air masuk kedalam adunan kek.

topping - dibawah adalaha separuh drp resepi asal

bahan2:

  • 1/2tin susu pekat
  • 1/4cwn minyak
  • 3sdb serbuk koko
  • secubit garam
  • 1/2sdk vanilla

tatacara:

  1. dalam periuk kecil, masak susu, minyak dan serbuk koko hingga likat.
  2. tambah garam dan vanilla dan gaul sebati.
  3. tunggu sejuk baru tuang keatas kek yg dah disejukkan.

verdict:

rasanya macam ada resepi yg lagi fower!
saya jumpa resepi lain dlm myresepi.. nak kena beli susu coklat dulu!

No comments:

Related Posts with Thumbnails