Friday, July 2, 2010

lemon poppy seed quickbread



semalam cik abe dah beli lauk utk berbuka
jadi, tak perlu nak masak dah.. ;)
sempatlah nak godek2 dapur..
siaplah quickbread ni masuk oven sblm azan maghrib
slps siap berbuka & kemas2, bunyi "ting!"

quickbread ni macam kek jugak
rasa pun macam butter kek
cuma dibakar dlm loaf pan
loyang yg guna utk bakar roti
memang senang!

peralatan: mangkuk sedang, whisker, mixer, loafpan 8x4 (9x5 pun boleh)
masa: 20min penyediaan, 55-60min pembakaran, 10-15min solekan
tahap: senang-sederhana

bahan2:
  • 3biji telur besar
  • 1 1/2sdk esen vanilla
  • 1/4cwn susu
  • 1 1/2cwn tepung
  • 1sdk baking powder (bp)
  • 3/4cwn gula
  • 1/4sdk garam (kalau guna buttercup letak 2cubit je)
  • 1sdb parutan kulit lemon <-- saya x sempat beli lemon :(
  • 3sdb biji poppy <-- saya letak 1 1/2sdb saja
  • 185gm butter yang telah dilembutkan (kalau baru keluar peti ais.. panaskan dlm microwave 20~25s)
*lemon syrup: 1/4cwn jus lemon + 1/3cwn gula

tatacara:
  1. panaskan oven ke 180C dan gris loaf pan dan lapik dgn kertas pada dasar & tepi (keliling) dan gris & tabur tepung keatas kertas (saya cuma lapik kertas).
  2. dalam mangkuk sedang, pukul telur, esen dan susu (pastikan pada suhu bilik) dgn whisker.
  3. dalam mixer, gaulkan tepung, bp, gula, garam, parutan lemon dan biji poppy.
  4. masukkan kesemua butter lembut dan separuh adunan telur dan pukul dgn kelajuan rendah. dah sebati baru naikkan ke kelajuan sederhana dan pukul selama 1minit.
  5. kurangkan kelajuan dan masukkan baki adunan telur dalam 2 peringkat. slps 1peringkat, pukul 30s dan slps peringkat kedua (penghabisan) pukul lg 30s.
  6. tuang aduna kedalam loyang dan bakar 55-60s.
  7. selepas 30minit, tutup loyang dengan kertas aluminium utk mengelakkan bahagian atas jadi terlalu hitam & kering.
*sementara kek siap, didihkan jus lemon dengan gula - untuk solekan
  1. setelah "ting!", keluarkan kek dan cucuk2 bahagian atas kek dengan lidi.. & tuang lebihkurang separuh sirap lemon keatas kek (saya guna sudu besar.. tabur sikit2)
  2. biarkan kek sejuk dalam loyang dalam 10-15minit.. kemudian keluarkan dari loyang dan sapu baki sirap keseluruh bahagian kek.. bawah, tepi , atas, kiri & kanan sampai habis sirap lemon tu.
  3. biarkan kek sejuk dan balut dgn plastik clingfilm dan simpan semalaman sebelum dihidangkan.
verdict:
uuu.. sedap!!!!!!!!
tekstur kek mcm butter kek
tapi sapuan sirap lemon membuatkan kek ni sangat spesial
saya sukak!
:)

oh! this is my 100th post!!
meaning.. dah lebih dr 100 resepi dah dicuba..
hmm.. kemana saya selepas ini??

No comments:

Related Posts with Thumbnails