Monday, January 3, 2011

french yogurt cake with orange syrup

ASSALAMUALAIKUM 2011!
alhamdulillah.. segala puji bagi ALLAH...
masih dapat menghirup udara segar di tahun baru..
bila sebut tahun baru.. orang akan relate dengan azam.. resolution..
satu azam yang tak pernah saya terlintas sebelum ni:
turunkan berat badan! (specifically, reduce diameter pinggang)
sebab saya seorang yg kurus! under-weight to be precise.
nak derma darah pun tak layak!
tapi sejak dok membakar.. dah menggebu..
sampai ketat semua kain & jeans..
and yes! dah terlebih layak derma darah :p

kata cik abe..
tak payah dahla buat kek..
dah kurang berat.. dah muat kain2.. baru buat balik..
ok dear. i follow you. taknak jadik isteri durhaka :-s
but i will still bake for department meetings
so, twice a month only lorr..
and maybe for special occasion? ;)

last weekend we went back to penang
i brought lumberjack cake & french yogurt cake

sebelum ni dah pernah buat french yogurt cake
tapi bila jumpa resepi dorie greenspan..
tergoda nak cuba!
even though not much diffferent from the previous recipe..
the addition of almond meal make it taste a bit crunchy
tambah pulak saya add-on poppy seed..
lagi lah terasa krup-krup bila makan




sumber: cookbookaddiction
bahan2: 
  • 1cwn tepung
  • 1/2cwn grounds almond 
  • 2sdk baking powder
  • secubit garam
  • 1cwn gula <-- saya letak 3/4cwn
  • parutan kulit lemon <-- saya parut kulit oren
  • 1/2cwn yogurt 
  • 3biji telur
  • 1/4sdk esen vanilla <-- saya letak 1/2sdk
  • 1/2cwn minyak jagung
  • 2sdk poppy seed <-- optional. saya tambah sendiri ;)
tatacara:
  1. panaskan oven 180C dan gris loyang (boleh guna loaf pan 8x4 atau loyang bulat 8inci. saya guna bundt pan).
  2. masukkan bahan2 kering kedalam mangkuk sedang - tepung, ground almond, baking powder dan garam. gaul sebati. ketepikan dulu.
  3. ramas parutan kulit lemon kedalam gula dengan hujung jari. masukkan yogurt, telur dan esen vanilla dan pukul hingga sebati.
  4. masukkan bahan2 kering dan gaul sebati.
  5. kaupbalikkan minyak kedalam adunan hingga betul2 sebati.
  6. tuang kedalam loyang. bakar selama 50-55minit. 
orange syrup:
  • 150ml orange juice (perahan oren + air/ orange juice)
  • 3tbs gula 
  • 1/4sdk cinnamon
  • 1/4sdk nutmeg
  1. masak 100ml jus bersama-sama gula hingga sebati.
  2. masukkan cinnamon & nutmeg.
  3. tambah baki, 50ml jus dan masak dengan api kecil hingga pekat.
  4. tuang keatas kek setelah kek masak.



verdict:
original recipe calls for a marmalade.. tuang keatas kek.
the orange syrup replacement is a great option ;)
since the cake itself is not sweet at all!
geng penang sapu licin the syrup :p

3 comments:

Anie said...

Salam Plain-june,

Mmmzzz bersungguh2 u dgn azam tahun baru u...hehehez I harap2 u berjaya, inysaAllah.

As for me, besok2 jer lah I diet...hehehez. Asik blog walking, tgk makanan jer...tak larat I nak diet...:D Adakah itu satu alasan yg kukuh??

Unknown said...

wslm anie.. i dont hv a choice :( otherwise kena revamp my whole closet! which is not a good idea.. anak ramai.. kena lebih berjimat! and gosh they grow up so fast! jeans yg beli utk raya last year, now dah senteng! eh.. off-topic plak :p

i hv to reduce my blogwalking.. kalau tak mmg terliur la! :(

Unknown said...

btw, thanks for the wish :)

Related Posts with Thumbnails