terjumpa resepi pakcik jamie ni..
teruja nak buat bila ditulis "its a bit like clafoutis"
kalau dalam resepi melayu, lebih kurang bengkang la tu :p
boleh bawak kerumah mak nanti.. :)
hmm.. kenapa dinamakan bolognese ya?
resepi ni berasal dari bologna kot?
tangan sikecik yang kelaparan |
sumber: jamie oliver
bahan2:
- 100g polenta
- 200g tepung, diayak
- 100g breadcrumbs
- 100g gula caster <-- saya letak 80g shj
- 500mk susu fullfat <-- ada stok fresh milk shj
- 3biji telur, dipukul sedikit
- 100g madu
- 55ml olive oil
- 100g buah tin kering
- 100g kismis
- 500g buah apple, dibuang kulit dan dipotong kecil
- 1/2sdk serbuk cinnamon
- parutan kulit oren dan lemon <-- nehi! lupa yg ini!!!
- 1sdk garam
bukan lapar dah ni.. macam org kebuluran ja gayanya! |
tatacara:
- panaskan oven 180C dan gris loyang springform 11inci (saya guna 9inci + 6cavity muffin pan).
- satukan bahan2 kering: polenta, tepung, breadcrumbs dan gula.
- dalam mangkuk berasingan, satukan bahan2 basah: susu, telur, madu dan olive oil. masukkan bahan basah kedalam bahan kering dan gaul hingga betul2 sebati.
- masukkan buah2: buah tin, kismis dan apple serta serbuk cinnamon, parutan oren dan lemon dan garam. gaul sebati.
- tuang kedalam loyang dan bakar selama 50minit. mungkin perlu ditutup dengan aluminium foil ketika hampir masak.
memang macam clafoutis! tak rasa sangat the grains of polenta & breadcrumbs.
plus.. agak tawar.. kalau makan dgn cream fraiche mcm jamie kata sure lagi menarik!
bila makan gitu ja rasa macam bengkang buah epal yang kurang lemak :p
"the polenta" yg dibeli di cold storage. rm9.90 rasanya.. |
3 comments:
Ju, thank you!! Mmg rasa mcm bengkang, but bengkang mat Saleh. Hehehe
Oh bolehlah I try nanti sbb I ada polenta lagi yg tak guna2 tu, hehehe.
kak shidah, kat rumah ni nuha dgn umi dia je yg makan :(
kak LG, sila.. sila.. kalau tak abih jugak polenta tu posto ke melawati ye :D
Post a Comment