Friday, April 22, 2011

eggs baked in ham & potato hash

minggu depan kena revamp weekdays dinner menu..
tekak ni dah tak lalu nak telan pasta seminggu 2kali
udahla bebudak nih tak adventurous dgn pasta
balik2 bolognaise or lasagne. cemuih sungguh nak buat!
budak2 pun dah jemu jugak tu..
sebab bila tukar menu hari ni semua ok jek ;)
anak2 teruna makan bertambah2..
siap puji sedap & suruh buat lagi!


sumber: wendyinkk
bahan2:
  • 200g cooked ham, diced <-- saya guna sausages
  • 200g cooked russet potatoes
  • 1tin jagung <-- tak letak. kiddos didnt like them
  • 3slices cheddar cheese <-- i use 3/4C shredded cheddar
  • 1biji bawang <-- guna separuh saja
  • 2sdb kicap
  • 200ml whipping cream
  • 4biji telur <-- letak 2 saja
  • salt & pepper
  • 50g butter, divided
  • seberkas rosemary, dichop <-- saya ganti 1sdk dried rosemary
  • fresh parsley <-- takdek :(
tatacara:
  1. dadukan ham, kentang dan bawang. panaskan oven 160C.
  2. cairkan separuh butter (25g) dan tuang kedalam loyang kaca - ratakan. dan tuang kembali butter cair kedalam kuali. masukkan rosemary dan biarkan panas seketika. tuang dalam mangkuk berasingan dan biarkan dulu.
  3. masukkan baki butter dan tumis bawang hingga layu. gaul sebati bawang, ham, kentang dan kicap. perasakan dengan garam & black pepper.
  4. tuang kedalam loyang kaca dan bentukkan lubang menggunakan cawan (lubang utk letak telur).
  5. tuang whipping cream perlahan2 kemudian bakar selama 15minit.
  6. setealah masak, keluarkan dari oven dan pecahkan telur keatas lubang tadi. drizzle butter ber-rosemary keatas bekas. masukkan semula kedalam oven dan bakar lagi 15-20minit atau sehingga telur masak.
  7. hias dengan daun parsley sebelum hidang (tak buat sebab takdak parsley).
verdict:
pertama kali makan.. sedapnya!!!
tapi rasanya kalau kerap2.. aih.. boleh muak jugak :p
cukup hanya seminggu sekali makan pasta atau menu mcm hari ni
ataupun cuma 2 minggu sekali? hmm.. molek gak tu..
dasar tekak melayu, nasik jugak idaman qalbu!

No comments:

Related Posts with Thumbnails