nak buat brownies, adoi.. baru tengok resepi dah terasa kemanisannya!
bila RC tayang chocolate tart ni.. terus save dalam minda - i will make it! soon..
that soon comes today :)
lepas setel masak daging kicap & sayur air utk dinner
terus keluarkan bahan2 buat base tart ni
molek2 ja nak masuk dalam oven, azan maghrib pun berkumandang..
sebelum disejukkan. umpama cermin coklat! |
thank you RC for sharing this simple yet very comforting recipe :)
i think its almost time for "that" season of the month :p
suara agak tinggi dgn anak2.. :(
so, this chocolate tart is where i find my solace in..
ngapppp!!!!!!!!! |
kulit/ kerak:
- 1 dan 3/4 digestive biscuit <-- i suppose its a cup measurement
- 1/4cwn serbuk koko
- 4sdb gula icing
- 5sdb (75g) butter cair
isi/ filling:
- 100g butter
- 100g dark chocolate 55% <-- i use 70%
- 100g white chocolate
- 50g nutella
- 1/4tin susu pekat <-- saya sukat 125ml
- apa2 kekacang <-- tak letak
tatacara:
- kulit/ kerak: masukkan biskut, serbuk koko dan gula kedalam food processor atau dry blender. blend hingga hancur sebati.
- pindahkan adunan kedalam mangkuk. tuangkan butter cair dan gaul sebati.
- tekankan dan padatkan adunan pada acuan tart. bakar 120C selama 10minit atau sehingga kerak jadi keras.
- isi/ filling: campurkan kesemua adunan filling kedalam periuk dan panaskan dengan api kecil hingga sebati. sejukkan seketika sebelum dituang kedalam kerak tadi.
- masukkan kedalam peti hingga filling 'set'
nota:
keluarkan pada suhu bilik sebelum dipotong.. kalau dipotong sejuk2 kemungkinan besar filling akan retak.
4 comments:
Ju,
waa.. sedapnya!! my problem is, kalau buat anything chocolatey, takde org yg nak makan.. huhuhu.. kang i yg tukang perabiskan.
i'll post some to you tmrw ok ;)
wah.. dah try buat.. hehe..sgt2 chocolaty kan..boleh makan time stress je hahaha ;p btw, i kt melaka..br notice this post today ;)
ha.. betul betul betul. kalau tak cukup stress susah nak habiskan sepotong! :p
Post a Comment