Thursday, April 21, 2011

heaven chocolate tart

dah berhari2 kepingin nak makan something chocolatey
nak buat brownies, adoi.. baru tengok resepi dah terasa kemanisannya!
bila RC tayang chocolate tart ni.. terus save dalam minda - i will make it! soon..
that soon comes today :)
lepas setel masak daging kicap & sayur air utk dinner
terus keluarkan bahan2 buat base tart ni
molek2 ja nak masuk dalam oven, azan maghrib pun berkumandang..

sebelum disejukkan. umpama cermin coklat!

thank you RC for sharing this simple yet very comforting recipe :)
i think its almost time for "that" season of the month :p
suara agak tinggi dgn anak2.. :(
so, this chocolate tart is where i find my solace in..


ngapppp!!!!!!!!!


sumber: ribbonandcircus
kulit/ kerak:

  • 1 dan 3/4 digestive biscuit <-- i suppose its a cup measurement
  • 1/4cwn serbuk koko
  • 4sdb gula icing
  • 5sdb (75g) butter cair
isi/ filling:
  • 100g butter
  • 100g dark chocolate 55% <-- i use 70%
  • 100g white chocolate
  • 50g nutella
  • 1/4tin susu pekat <-- saya sukat 125ml
  • apa2 kekacang <-- tak letak
tatacara:
  1. kulit/ kerak: masukkan biskut, serbuk koko dan gula kedalam food processor atau dry blender. blend hingga hancur sebati. 
  2. pindahkan adunan kedalam mangkuk. tuangkan butter cair dan gaul sebati.
  3. tekankan dan padatkan adunan pada acuan tart. bakar 120C selama 10minit atau sehingga kerak jadi keras.
  4. isi/ filling: campurkan kesemua adunan filling kedalam periuk dan panaskan dengan api kecil hingga sebati. sejukkan seketika sebelum dituang kedalam kerak tadi. 
  5. masukkan kedalam peti hingga filling 'set'
nota:
keluarkan pada suhu bilik sebelum dipotong.. kalau dipotong sejuk2 kemungkinan besar filling akan retak.
 



4 comments:

Sizuka said...

Ju,

waa.. sedapnya!! my problem is, kalau buat anything chocolatey, takde org yg nak makan.. huhuhu.. kang i yg tukang perabiskan.

mrs plain-june said...

i'll post some to you tmrw ok ;)

Ribbon Clown said...

wah.. dah try buat.. hehe..sgt2 chocolaty kan..boleh makan time stress je hahaha ;p btw, i kt melaka..br notice this post today ;)

mrs plain-june said...

ha.. betul betul betul. kalau tak cukup stress susah nak habiskan sepotong! :p

Related Posts with Thumbnails