Thursday, April 21, 2011

feta & tomato muffins

malam ini saya agak kecewa..
kecewa kerana tidak memeluk anak teruna gebu sebelum tidur
hanya kerana dia tidak menghafal surah al-falaq!
sudah dipesan malam sebelumnya..
namun tidak diendahkan!
tunggu dia tidur baru boleh peluk ;)




tapi kekecewaan itu agak terubat
pabila cubaan pertama savory muffins menjadi :)
(buat muffins pun kecoh! :p)
alhamdulillah...
cubaan pertama juga dari buku popina book of baking
kiriman teman yg pulang dari uk
bila dikirim. apa yg dikirim. semuanya dah lupa!
astaghfirullah..



bahan2:
  • 2biji telur
  • 300g tepung (~2cwn)
  • 2sdk baking powder
  • 100ml olive oil
  • 200ml whole milk <-- cuma ada susu lowfat
  • 1/3sdk vegetable buillon powder <-- ganti dgn serbuk ikan bilis
  • 1sdk garam
  • 1/3sdk crushed black pepper
  • 1small handful of fresh parsley, chopped <-- ganti dgn 1sdk dried parsley
  • 100g feta cheese, crumbled
  • 260g cherry tomatoes, halved
tatacara:
  1. panaskan oven 170C. lapik bekas muffins dgn kertas cawan.
  2. gaulkan telur, tepung bp, olive oil, susu, buillon powder, garam, black pepper, parsley hingga sebati.
  3. kaupbalikkan feta.
  4. tuang kedalam bekas muffins, separuh kertas cawan.
  5. tabur 2 cherry tomato (yang dibelah) keatas adunan.
  6. tuang lagi sebahagian adunan keatas tomato hingga memenuhi kertas cawan.
  7. bakar selama 25minit.
  8. makan masa panas2 baru sedap!

why does it look like an alien food??
haha.. macamla pernah tgk makanan alien!

    4 comments:

    zarin said...

    hihi hasya pulak tengah gigih hafal surah apa nama ye yang "tabbat ya daa" tu..ergggh lupa plak nama surah tu..10 kali baca malam tadi hahaha :D
    eh, back to your muffin..sedap eh? tanya sebab i takut nak cuba sebab nampak macam alien food hahaha just joking ;-)

    mrs plain-june said...

    hahaha.. sedap tau! especially bila dah masuk 2nd & 3rd bite ;)

    anak teruna tu dah hafal banyak ekceli.. tapi bila tak diulangkaji, habis semua lupa.. itu yg suruh hafal balik. tp tak diendahkan.. itu yg ummi dia kuciwa sgt tu :(

    somuffins said...

    Salam Ju

    I nih kawan Zarin n Shidah, ehem. Kenot tahan see all your marvellous food maka hari nih dgn rasa segan silu paksa diri mengintai2 tepi dapur you. Terkesima pulak bila tengok savoury muffin.

    mrs plain-june said...

    salam miss somuffins.. salam kenal :)
    selamat mengintai dapur yg tak seberapa nih.. maklumlah.. amatur.. dah tua2 baru nak belajar masak & bake :p

    Related Posts with Thumbnails