muaz mintak ummi buatkan kek utk dia..
kebetulan dah berniat nak cuba resepi ni..
apalagi.. sementara tunngu dough roti naik
godek2 kejap buat kek ni..
tangkap leleh.... |
resepi dicedok dari dapur sue-hasue
mohon halalkan c&p kat sini ye.. tq :)
Resepi Asal: Chef Zubaidah
By: Alongroz@myresipi.com
Olahan: HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan:
By: Alongroz@myresipi.com
Olahan: HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan:
- 100g Serbuk Koko*
- 200g Gula pasir*
- 1 tin Susu sejat*
- 200g Minyak Masak Sayuran*
- 250g Susu Pekat*
- 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
- 150g Tepung Gandum
- 1 st Soda Bikarbonat
- 1st Baking Powder
- Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
- Satukan bahan * dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
- Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Bakar selama 40-45 minit bergantung pada jenis oven. kek ini juga boleh dikukus.
- Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.
Penyediaan chocolate ganache:
Bahan2:
- 150g coklat masakan
- 65ml whipping cream <-- saya kurangkan letak 50ml
- 1 sudu teh mentega
- 1 sudu teh maple syrup <-- saja tambah. tekstur jadik likat!
- Gunakan kaedah double boiler,cairkan coklat. Kacau sehingga benar2 cair. Tambahkan whipping cream dan mentega. Padamkan api.
- Sejukkan seketika (bila sejuk sedikit ganache akan sedikit memekat) barulah dituangkan di atas kek coklat yang sudah disejukkan sepenuhnya.
verdict:
senang bangat & sedap bangat!
mmg supermoist!
updates:
anak dara bawak cuppy-size kesekolah utk dijual.. (she is really business-minded! terbalik kuang dgn ummi dia :p). her friends cakap sedap sangat-sangat! esok dia mintak buatkan saiz besar.. macam kek yang jual kat kedai. haih.. macam2 demand budak2 sekarang ni.. :-|
No comments:
Post a Comment