Sunday, April 24, 2011

cinnamon sugar pull apart bread

akhirnya hantu roti baru mari!!! :p
thanks kak shidah for sharing this recipe..
and for the step by step picture..
kalau baca the steps rasa macam susah.. & tak boleh imagine
tapi bila tengok gambaq.. baru jelas tatacaranya..
baru keluar perkataan "oo.. camni rupanya.."

sumber: dairimama
k.shidah.. mohon izinkan c&p resepi akak kat sini ye.. tq kak :)

bahan2:
  • 2 3/4 cups plus 2 tbs tepung
  • 1/4 cup gula kasar
  • 2 1/4 sudu kecik yeast
  • 1/2 sudu kecik garam
  • 4 tbs butter
  • 1/3 cup susu penuh krim
  • 1/4 cup air
  • 2 biji telur (size A)
  • 1 sudu kecil Vanilla extract
For the Filling
  • 1 cup gula kasar
  • 2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon)
  • 1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg)
  • 4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown

cik abe tanya apsal gambar tak penuh? cik adik kata inilah seni! :p
  1. Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan
  2. Pukul telur, ketepikan
  3. Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.
  4. Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.
  5. Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk.
  6. selepas dough naik, tumbuk perlahan untuk mengeluarkan angin. canai doh dengan rolling pin hingga menjadi bentuk 4segi bersaiz 12x20inci (saya ikut saiz placemat so, agak tebal dan gebu).
  7. beruskan butter cair dan tabur filling keatas doh. potong doh kepada 6bahagian secara memanjang. susun bertingkat hingga jadi 6tingkat (macam flat pulak :p) dan potong lagi 6. (sila refer gambar dairimama utk lebih mudah faham)
  8. Setelah dough dipotong, boleh susun dalam loaf pan secara menegak. sebelum tu, gris the pan dengan butter dan tepung.
  9. Bila dough dah naik 2 kali ganda (dalam 30-35minit), bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.
  10. Place a rack in the center of the oven and preheat to 350 degrees F. Place loaf in the oven and bake for 30 to 35 minutes, until the top is very golden brown. The top may be lightly browned, but the center may still be raw. A nice, dark, golden brown will ensure that the center is cooked as well.
  11. Remove from the oven and allow to rest for 20 to 30 minutes. Run a butter knife around the edges of the pan to loosen the bread and invert onto a clean board. Place a cake stand or cake plate on top of the upside down loaf, and carefully invert so it’s right side up. Serve warm with coffee or tea.


nota:
saya separuhkan filling..
menyesal den! tak cukup manis for my sweet tooth.
kalau tak minat manis, half recipe of the filling is just nice. insyaallah.

2 comments:

zarin said...

wahhh! memang seni gambar tu..siap berbunga biru gitu ;-)
i hv yet to try ths bread.... sedap ye jue..errr sedap la tu kan hikhik

mrs plain-june said...

oh! itu bunga biru pun kena gelak besar dgn cik abe. seni konon! hahaha..
hoho.. very the sedap especially bila panas2.. sgt lembut & yummy!

Related Posts with Thumbnails