the recipes are very simple yet, very interesting (at least to me :D)
resepinya banyak guna buah dan rempah
kali ni saya cuba resepi spiced orange cranberry cake
utk dibawa kerumah amati hayati di puchong..
sumber: cake keeper cakes & kat sini pun ada
bahan2:
- 1/2cwn butter tak bergaram
- 3/4cwn gula
- 1sdb parutan kulit oren
- 1/4cwn fresh orange juice
- 2biji telur, dipukul sedikit
- 1/2cwn sour cream
- 1sdk vanilla
- 1 1/2cwn tepung kek
- 1sdk baking powder (bp)
- 1/2sdk baking soda
- 1/4sdk garam
- 1/4sdk serbuk bunga cengkih
- 1cwn buah cranberry kering <-- lebih kurang 100g
dah tinggal seciput baru sempat snap.. dgn tangan yg terketar2 :( |
tatacara:
- panaskan oven 175C. gris dan tepungkan loyang kek 4segi bersaiz 8inci.
- pukul butter & gula hingga kembang dan gebu. masukkan parutan kulit oren dan sebatikan.
- satukan bahan2 basah dalam mangkuk kecil: telur, sour cream, vanilla dan jus oren. masukkan kedalam adunan butter dan pukul sebati.
- satukan bahan2 kering: tepung, bp, soda, garam & serbuk cengkih. masukkan kedalam mixer sedikit demi sedikit dan pukul pada kelajuan sederhana perlahan hingga sebati.
- kaupbalikkan buah cranberry kedalam adunan.
- tuang adunan kedalam loyang dan bakar selama 35-40minit.
2 comments:
Ju,
this will be the next cake in my list. agak2 kalau i ganti sour cream dgn buttermilk sedap tak?
rasa mcm sedap je... buat la kak.. pastu sedekah kat saya. hehe..
Post a Comment