Thursday, April 14, 2011

baked pear custard

asal-asalan kepingin nak makan cheesecake brownies
tapi jumlah telur tak mencukupi..
kalau tunggu cik abe balik,
rasanya sempat ayam bertelur dulu kot :p

bila dibelek2 lagi resepi makcik donnahay
rasa macam enak juga makan puding utk berbuka nanti..
oh. bukanlah makan puding semata2..
main dish kak shidah dah tlg supply ;)
its a jap chae! weeeehuu!
alhamdulillah.. thank you so much kak!
may Allah bless you!!! barakillahu fik.


back to the pudding..
kenapa pear jadi pilihan?
sebab cik abe makan tak sampai separuh & dia kata tak sedap
cik adik apalagi.. terus timbul mentol atas kepala..ting!
semestinya bakal dikorbankan dalam oven :D
walaupun cuma separuh.. jaaadiklaaaah...
kita buat separuh resepi saja ;)


sumber: donna hay
bahan2:
  • 2cwn single cream <-- saya guna heavy cream
  • 2biji telur
  • 1biji kuning telur <-- tak letak. malas nak sukat separuh kuning telur
  • 1/3cwn gula castor
  • 1sdk vanilla
  • 1biji corella pear, dihiris nipis <-- terpaksa hiris ikut bentuk gigitan :p
  • serbuk pala, utk ditabur
tatacara:
  1. panaskan oven 150C.
  2. didihkan cream dalam periuk kecil hingga berbuih2 sedikit dipinggir periuk (tak perlu sampai menggelegak).
  3. whisk telur, gula dan vanilla hingga sebati.
  4. tuang cream panas kedalam adunan telur. kacau hingga sebati.
  5. tuang kedalam bekas.
  6. susun hirisan pear diatas.
  7. bakar selama 20-25minit atau sehingga bahagian tengah dah "set"
  8. tabur serbuk pala sebelum dihidangkan.
sikecik menikmati jap chae dgn penuh perahsaan. wajib berguru dgn k.shidah ;)

sedap bangat! sudah hampir licin! tengkiu again k.shidah :)
puding kat sebelah pun dia yg licinkan separuh

    5 comments:

    zarin said...

    lajatnya anak u makan... terliur pulak i rasa hahaha :D

    Unknown said...

    dia makan seurat demi seurat sampai licin. mmg belemoih tangan muka semua :p

    Anonymous said...

    Comelnya si kecik tu! Makan penuh khusyuk :P

    Thanks for sharing the japchae post. I've never tasted nor cooked it before, but it certainly looks good! Sounds pretty blasphemous, but do you think I could substitute the glass noodles for soba? Coz I already have soba in my pantry, taktu mana nak cari the glass noodles :P

    Unknown said...

    hi OH :)

    hmm.. am not sure since both soba & glass noodles are made frm different component. it would definitely taste different, i suppose. this glass noodles macam kenyal2 sikit. but u can do yr experiment ;). nanti share the outcome ok?

    dell said...

    haha lawak la nuha. :P

    Related Posts with Thumbnails